plaster miodu
Kulinaria

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy

O zaletach miodu nie trzeba chyba nikomu przypominać. Już medycyna ludowa określała go mianem skarbnicy zdrowia, a badania prowadzone przez naukowców tylko to potwierdzają. Warto jednak zwróci uwagę na to, że nie każdy miód wzmacnia organizm, przyczynia się do poprawy pracy serca i działa antybakteryjnie. Wszystkie te właściwości charakteryzują jedynie prawdziwe miody. Teoretycznie, nie jest to problem. Wystarczy przecież, że udamy się do sklepu i na etykiecie znajdziemy informację na temat tego, czy mamy do czynienia z miodem prawdziwym, czy też ze sztucznym. Niestety, w praktyce rozpoznanie prawdziwego miodu jest znacznie bardziej skomplikowane, choć nie oznacza to wcale, że nie jest możliwe.

Skąd pewność, że miód jest prawdziwy?

Na początku warto przypomnieć o kilku najbardziej podstawowych zasadach. Sprawiają one wrażenie doskonale znanych, a jednak nie każdy z nas przywołuje je sobie w pamięci wybierając się do sklepu z miodami. Naczelna zasada mówi więc o tym, aby unikać wszystkich tych produktów, których znakiem rozpoznawczym jest wydęte wieczko słoiczka. Takie wieczko dowodzi, ze mamy do czynienia z miodem fermentującym, a to z kolei oznacza, że w produkcie jest znacznie więcej wody niż powinno. Najlepsze miody mają poniżej dwudziestu procent wody, to zaś oznacza, że nawet po trzech latach nie tracą swoich właściwości.

Przyglądając się miodom nie należy jednak z niepokojem odkładać na miejsce tych słoiczków, w których znajduje się miód skrystalizowany. Płynny miód w pewnym momencie zaczyna się zestalać i jest to proces naturalny. Co więcej, gdy miód traci swoją płynną postać, nie oznacza to wcale, że staje się przez to mniej wartościowy. Przeciwnie, jeśli interesowałoby nas kiedykolwiek fałszowanie miodu, wybieralibyśmy z pewnością w tym celu miód płynny, znacznie bardziej podatny na tego rodzaju modyfikacje.

rozlewanie prawdziwego miodu

Krokiem, który pomoże nam na zidentyfikowanie prawdziwego miodu jest też czytanie etykiety. Wypada przy tym podkreślić, że powinna być to czynność wykonywana z dużą uwagą. Miód nie może być opisywany jako sztuczny, nie powinien jednak również zawierać w swoim składzie takich substancji jak fruktozowy syrop kukurydziany albo glukoza. Tego rodzaju dodatki nigdy nie są używane przypadkowo. Przeważnie stosuje się je po to, aby rozcieńczyć miód, choć może zdarzać się i tak, że dokarmia się nimi pszczoły. Taki miód sprawia wrażenie naturalnego, nie jest już jednak tak wartościowy.

Jak kupować miód?

Jeśli już wiemy, jakie techniki fałszowania miodu są stosowane najczęściej, możemy zastanowić się również nad tym, jak go kupować, jeśli zależy nam na tym, aby uniknąć rozczarowania. W pierwszej kolejności uważajmy na nieco enigmatyczną informacje, że miód pochodzi jednocześnie z państw UE i spoza UE. Zwykle właśnie w taki sposób opisywane są miody importowane. Oczywiście, fakt pochodzenia miodu z zagranicy nie oznacza automatycznie jego niskiej jakości, nie daje nam jednak wcale pewności, co do tego, że jego produkcja i transport nie pozbawiły miodu wartości odżywczych. Minusem kupowania nawet naturalnych miodów obcego pochodzenia jest również to, że są one produkowane z roślin, których nie zna nasz organizm. Niejednokrotnie ich pyłki powodują reakcje alergiczne dające o sobie znać nawet w przypadku osób, które nie zmagają się na co dzień z uczuleniami.

Jak sprawdzić, czy kupiliśmy prawdziwy miód?

Co zrobić, jeśli dokonaliśmy już zakupu albo otrzymaliśmy miód w prezencie i zależy nam na upewnieniu się, że jest on prawdziwy? Najprostszym testem możliwym do samodzielnego wykonania jest wzięcie łyżki miodu, a następnie wlanie jej do szklanki z wodą. Jeśli miód zacznie się rozpuszczać, jest to najlepszy dowód na to, że nie jest prawdziwy, a tym samym również charakterystyczne dla niego wartości odżywcze można uznać za wątpliwe. Innym sposobem na przetestowanie prawdziwości miodu jest też tak zwany test z jodyną. Jeśli w szklance wody wymieszamy odrobinę miodu i kilka kropel jodyny, a miód zmieni kolor na niebieski, mamy dowód na to, że w jego składzie znajduje się skrobia kukurydziana. Nadal taki miód może być smaczny, trudno jednak utrzymywać, że będzie również zdrowy.

Jak długo gotować suszone grzyby

Poprzedni artykuł
Redakcja
Nasze zainteresowania są bardzo szerokie, blogujemy na różnorodne tematy od finansów, poprzez modę, a kończąc na tematach lifestyle'owych. Zachęcamy do komentowania postów i dzielenia się swoimi opiniami.

Zobacz także

Komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *